Puli sztenderd

Forrás: Hungaria Puli Klub oldala Hungária Puli Klub

Ázsiai eredetű magyar terelő pásztorkutya. Ősi változata minden valószínűség szerint a vándorló nomád pásztorkodással foglalkozó ősmagyarokkal került a Kárpát-medencébe.

Ősi magyar terelő pásztorkutya. Középnagy testű, élénk vérmérsékletű, rendkívül tanulékony. Szilárd szervezetű, finom csontozatú, szikár, izmos. A törzshossz és a marmagasság azonos, a végtagok és a gerincoszlop négyzetes formát zárnak be.

Az egyes testrészek alakulása nehezen ítélhető meg, mert az egész testet erőteljes szerkezetű szalagokat vagy zsinórokat képező szőrköntös borítja. A kereszttájékra szorosan záródó farok következtében a törzs hátrafelé magasodó formát mutat. A végtagok egyes részeit nehéz elkülöníteni, ezért az arányokat és a szögeléseket célszerű mozgásban megítélni. Középméretű, szilárd szervezetű, négyzetes testarányú, finom, de nem túl könnyű csontozatú. Szikár testének minden része jól izmolt. A fej szőrzete oly mértékben dús, hogy a fejet kereknek mutatja, és a szemeket árnyékolja. A kereszttájékra kunkorodó, dús szőrzetű farok hátrafelé enyhén emelkedő testforma látszatát kelti.

Élénk vérmérsékletű, rendkívül tanulékonyfajta. Mai formája a sporttenyésztés hatására alakult ki.

Orrtükör viszonylag kicsi, fekete színű. Arcorri rész nem hegyes, az orrhát egyenes. Ajkak (pofák) feszesek, mélyen pigmentáltak. Állkapocs / fogak a fogképletnek megfelelő teljes, ollóharapás. Szemek közepes nagyságúak, sötétbarna színűek, oválisak, élénk értelmes kifejezésűek. Közepesen távol helyezkednek el egymástól. A szemhéjszél feszes és jól pigmentált. Fülek széles alapúak, középmagasan tűzöttek. A lógó fülkagylók lekerekített V alakúak. Nyak középhosszú, feszes, izmos. A vízszintessel 45 fokos szöget zár be. Dús szőrzet fedi. Koponyája kicsi és finom. Feje leginkább egy labdaszerű fonalgombolyaghoz hasonlítható. A puli szuka feje kissé finomabb vonalvezetésű, a kané valamivel durvább, de nem goromba. Az orrhát egyenes. Orrtükre viszonylag kicsi, nem hegyesedik el és minden színváltozatú pulinál fekete színű. A fekete, maszkos fakó és szürke puliknál a mélyfekete orrtükör természetes követelmény. Enyhébben ítélik meg a fehér pulik pigmentáltságát. Ajkai feszesek és minden színváltozatú pulinál fekete színűek. Farok a középmagasan tűzött farok minden helyzetben kunkorodva záródik a kereszttájékra és sűrű szőr fedi. Kiegyenesítve a csánkig ér.

A puli törzsére a négyzetesség jellemző, marmagassága azonos a törzshosszal. A valóban négyzetes, vagy ahogyan gyakran hallani, a kvadratikus kifejlett egyedek már kölyökkorban is szinte kocka formát mutatnak – rövidek és szélesek.

Elülső mancsok rövid gömbölydedek, zártak. A karmok feketék vagy sötét palaszürkék. A talppárnák sötét színűek és rugalmasak. Az elülső végtag állása közepesen széles és párhuzamos.

Mozgás igen élénk, temperamentumos. Lépése rövid, vágtája gyors, rendkívül fordulékony. Mozgása gyakran jellegzetesen aprózó. A puli mozgása aprózó, szökdécselő és fordulatos. Ez a mozgás csak szabályos és jól izmolt végtagokkal valósítható meg. Minden szabálytalan végtagállás energiapazarlással jár.

A bőr ráncoktól mentes, feszes, sötéten pigmentált. A szabad bőrfelület minden színváltozatnál fekete vagy sötét palaszürke.

A fajta különlegessége a szőrzet. A szőrköntös a kölyökkori hullámos, csigás lefutásból a felnőttkori nemezek, zsinórok és szalagok kialakulásáig több változáson megy át. A szőrtakaró jellegét a felszőrök és a pehelyszálak aránya határozza meg. Ez genetikailag meghatározott. A zsinóros, vagy zsinóros jellegű, és a keskeny szalagos szőrtípusok a kívánatosak. Szőrzet kölyökkorban tömött, hullámos vagy göndör lefutású. Később fürtöket képez, majd erős szerkezetű szalagokat vagy zsinórokat alkot. Szőrköntöse durvább felszőrökből és finomabb pehelyszálakból áll. A kétféle szőr aránya határozza meg a bunda jellegét. Amennyiben a felszőr aránya nagymértékben meghaladja a pehelyszálakét, a szőrköntös nyitott, jellegtelen szerkezetet mutat. A kívánatosnál több pehelyszál túlságosan lágy szerkezetű, nemezeredő, nehezen kezelhető szőrzetet eredményez. A kétféle szőr genetikailag meghatározott helyes aránya alakítja ki a könnyen ápolható, esztétikus megjelenésű szalagos vagy zsinóros formát.

Színváltozatai:

A szügy tájékán maximum 3 cm átmérőjű fehér mellfolt engedhető meg. Az ujjak közötti fehér tűzöttség nem számít hibának. Minden más jellegű jegy, színeltérés hiba. A fekete szín esetében keressük a minél mélyebb fekete árnyalatot, de a rozsdás, avétos árnyalat a pulinak természetes jellemzője, és nem tekintjük hibának. A maszkos fakó esetén különböző árnyalatú egyedekkel találkozhatunk, de minden esetben a pofa körül sötét maszk a kívánatos. A szürke szín rendkívül ritka. A hamvas, ezüstös árnyalat az egyedfejlődés későbbi szakaszában alakul ki. Előfordulhat a 7-8 hetes életkorban látható szürkülő jelleg. Általában 4-5 hónapos vagy 1 éves korban kezd erőteljesebben megindulni a szürkülés. A valóban szürke puli 1-1,5 éves koráig teljesen kiszürkül, ezért a feketének született és törzskönyvezett szürke egyedeket csak tenyészszemlén lehet szürke színre átiratni 18 hónapos korukig.

Kanok marmagassága 41-43 cm. A megengedett mérettartomány 39-45 cm. Szukák esetén 38-40 cm. A megengedett mérettartomány 36-42 cm. A puli 9 hónapos korára eléri a végleges marmagasságát, tehát már a fiatal osztályban és tenyészszemlén is az ideális méret a kívánatos.

Kanok testsúlya 13-14 kg, míg a szukáké 10-13 kg.

A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, jól tapintható, normálisan fejlődött herével kell rendelkezniük.