Szőrápolás

Szőrápolás Forrás: Gubancoló kutyakozmetika oldala Gubancoló Kutyakozmetika: A puli, komondor specialista. – Kapcsolat (kutya-kozmetikus.hu)

A puli és a komondor különlegessége egyedülálló szőrköntöse, nagyon sokan ezért kedvelik és nagyon sokan a szőrzet ápolásának nehézségeit feltételezve ódzkodnak e fajtáktól.

A szőrtípusok kialakulásában a genetikai hatás meghatározó, hiszen a szőrköntös szerkezete, homogenitása, színe örökletes tényezőkön alapul. Másodlagos, de nem elhanyagolható a tartási és táplálási körülmények, hiszen a fehérje- és vitamindús táplálék főként kölyök korban, jó hatású a szőrzetre is.

A puli és komondor szőrzetének felépítése:

A bőrből szigeteket képezve lépnek ki a tincsek, amelyek durvább velőállománnyal rendelkező, hosszú lefutású fedőszőrből és velőállomány nélküli puhább aljszőrből állnak. A kétféle szál természetes aránya, örökletes tényezőkön alapul. Ez az arány határozza meg a szőrápolás módszerét és gyakoriságát.

 A puli színváltozatai:

Komondor színe:

Fehér, de az újszülött komondort kivéve sohasem hófehér, inkább csontfehér, a fehértől eltérő bármely szín tenyésztésből kizáró ok!

Kölyök puli és komondor szőrzete, nem igényel különösebb ápolást. A szőrszerkezettől függően általában pulinál 9-10 hónapos korban, komondornál valamivel később kell elkezdeni a tincsezést. A kölyköket, lehetőleg ne fürdessük túl gyakran, az ő szőrzetükből a por, sár száradás után kipereg. Viszont az általános ápolást már ekkor el kell kezdeni az alábbi műveletekkel:

Az általános ápolás mellett, már egészen pici kortól kezdjük szoktatni, lehetőleg oldalára fektetve a kölyök pulit és komondort, a szőrzetének „macerálásával” a későbbi tincsezéshez, szőrtépéshez.

Az alap ápolási műveletek mind növendék, mind pedig felnőtt korban megegyeznek a kölyök puli, komondornál már leírtakkal.

Növendék korban, amikor a szőrzet kezd összeállni, szerkezete megváltozik, el kell kezdeni a tépést, tincsezést. Zsinóros szőrzetnél, a tincsek viszonylag jól elkülönülnek, ezeket kell hosszában szétválasztani a tincsek végétől a bőrig haladva. Szalagos és főként a nemezesedésre hajlamos szőrzetnél, ahol jobban összeáll a szőrzet, már nekünk kell a tincsek vastagságát is alakítani. Célszerű pulinál hüvelykujjnyi vastagságúra, komondornál inkább két hüvelykujjnyi vastagságúra szedni, mivel a tincsek később tömörödnek és ezáltal vékonyodnak. A tépéssel haladjunk sorban pl: orrától a farka végéig vagy fordítva. A fülek, a haskorci redők és a farok érzékeny bőrénél nagyon óvatosan tépjük a szőrt, ezeken a részeken inkább a bőr felől haladjunk kifelé és végső esetben használjunk ollót, szintén bőrtől kifelé vágva a szőrt. Tépésnél vizezzük kezünket, így a fölösleges aljszőrt könnyebb eltávolítani, illetve vizes kézzel a tincseket célszerű megsodorni, ezzel is segítve a tincsek tömörödését.

A tépés gyakorisága szintén a szőrtípustól függ, nemezes, szalagos szőrzetnél gyakrabban kell akár havonta, míg zsinóros szőrzetnél elegendő negyedévente elvégezni a műveletet.

Pár gondolat a fürdetésről… Gyakoriságát meghatározza, hogy hol és hogyan él a pulink, komondorunk, bejár-e a lakásba, kiállításra készülünk vele, stb.

Alap esetben évente maximum kétszer javaslom a fürdetést, fürdetés előtt a szőrzetet feltépjük, a beleragadt idegen anyagokat pl. növényeket kiszedjük belőle. Ha nagyon sáros, szennyezett a szőrzet én alaposan leöblítem és ezután készítek samponos vizet (olyan sampont használjunk, ami nem puhítja a szőrt), amiben kiáztatom a bundát, ilyenkor alaposan átdolgozom, de nem dörzsölöm a tincseket. Majd szintén folyó vízzel, alaposan kiöblíteni. Fürdetés végén felülről lefelé haladva, alaposan kinyomkodjuk a szőrzetet, majd törülközőkbe csavarva, folytatjuk ezt a műveletet. Csapatóval száríthatjuk, de kizárólag szűkítő nélkül. Jó szolgálatot tesz még szárítás közben a kutya közelében elhelyezett hősugárzó is. Teljes szőrben lévő pulit és komondort nem tudjuk tökéletesen megszárítani, téli időszakban célszerű fűtött helyen tartani a teljes száradásig.